Marie Hansen • 6. oktober 2016
At øve sig solo på sine korsatser.
At øve sig solo på sine korsatser:
Ti gode idéer til koristen der ønsker at øve sig alene.
Her i Syng har vi, i Oktober måned, valgt at lade månedens kor være vores ‘helt egne’ Operation-Syng-kor, som 6 steder i landet, på næste torsdag, vil skabe lækker korlyd og stemning rundt om i Danmark.
I forbindelse med Operation Syng tænkte vi, at vi ville bidrage med lidt hjælp, til jer sangere der sidder derhjemme og skal øve jer, enten til vores kordag, eller den næste korøver, sangaften eller koncert som I skal synge til! Det er nemlig ikke altid nemt at finde en stille plads, med et klaver til rådighed, hvor man kan finpudse sine toner og tekster. Så inspireret af Doreen Frylings 10 bud, har vi her udvalgt og oversat fra disse, en lille guide til ‘solo’-korsangeren:
1. Lær din tekst at kende.
- Når man synger i kor, kan noget af det, der virkelig bidrager til stemningen og følingen med sangen være, at man forstår og fortolker de ord man synger. Så sæt dig ned med teksten, oversæt ordene, slå dem op og find dine egne associationer frem. Bliver du glad, provokeret, ked af det eller kærlig? Denne proces kan hjælpe både dig og dit kor, til at finde jeres egen føling med sangen.
2. Lyt dig ind i sangen.
- Hurra for Youtube, Soundcloud, Spotify og alle de andre platforme vi i dag har, til at komme tættere ind på forskellige musikalske fortolkninger og versioner af næsten alle sange. Giv dig selv tiden til og muligheden for at høre sangen i forskellige versioner og lyt evt. med fokus på både korets lyd i helhed og din enkelte stemmes bidrag.
3. Lær musikken at kende
- Det kan give rigtig meget at læse noden igennem og forholde sig til, hvordan musikken er organiseret, hvilke skift der er(akkorder, tempo osv.) og på den måde skabe sig et overblik over dynamikken i nummeret – hvornår man skal give den gas og hvornår der skal lægges fløde på.
4. Find dine starttoner
- En af de bedste fornemmelser som korsanger er, når man kan sætte sin første tone i et afsnit klokkeklart ind. Så find din starttone! Enten i tenorens forrige sluttone, klaverets akkompagnement, eller som grundtone i den akkord I som kor starter med.
5. Tag udfordringen op!
- Det kan føles godt og motiverende at gennemsynge de stykker, du allerede er helt inde i, men der hvor det rigtig rykker, er, når du tager den ene takt op, hvor du altid falder op i sopranen eller tenorens toner og synge den igennem med fokus på, hvorfor det altid er her, du falder ud af din egen stemme.
6. Tag det bid for bid.
- Selv de sværeste steder, kan ofte gøres langt mere overskuelige, hvis du bryder dem ned. Tag én tone af gangen, så to, så tre og lige pludselig fanger du tonerne, rytmen og teksten i dit eget system og herefter kan du tilføje tempoet, udtale og vejrtrækning, når du har styr på dine grundlæggende teknikker.
7. Start ved slutningen.
- Det kan tit blive de sidste takter, man får øvet mindst under en korprøve, så gør disse til dit fokus, når du øver alene. tag slutningen først og arbejd dig så langsomt tilbage i takterne, hver gang med fokus på at få sunget sangen sikkert til ende.
8. Forestil dig tonerne
- Denne metode kan bruges over det hele og der er derfor ingen undskyldning når det kommer til ‘lyd-forestilling’. Tænk tonerne! Forestil dig springene og tonernes sammenspil når du handler i supermarkedet, kører på landevejen eller går en tur i skoven. Du får en idé om og hurtig repetition af din stemme og samtidig giver du dit øre og hovede en pause fra alle lydene i verden omkring dig.
9. Gør din node til din egen.
- Brug din blyant til korprøverne! Skriv alle de små ophold, skift, stemninger og volume-skift ned i din node. Hvis du får fanget de områder, der gav dig problemer til korprøven, ned, kan du hurtigere finde og fokusere på dem, når du kommer hjem og sidder foran klaveret (eller ude i skoven!).
10. Øv dig.
- Ja, her er så den lidt kedelige, men måske allervigtigste. Øv dig! Om det er 5 min. før sengetid, i badet, i bilen, over maden eller i studiet ved klaveret. Giv dig selv tiden til at bruge de 9 ovenstående råd, eller tiden til at gøre det hele på den måde, der virker for dig. I sidste ende er det det, der giver dig den lille ekstra selvtillid til næste korprøve, hvor det er dig, der rammer tonen først, klare dig igennem det sværeste sted og dermed har overskuddet til at kigge op fra noden, på den entusiastiske dirigent, der gør alt hvad hun/han kan, for at guide dig og resten af koret gennem sangen – sammen.
‘Så syng da Danmark, lad hjertet tale’ <3
Inspireret af artiklen: https://doreenfryling.org/2015/09/15/practicing-choral-music-ten-ideas-for-the-singer-who-doesnt-think-they-can-practice-on-their-own/
The post At øve sig solo på sine korsatser. appeared first on Syng.
Del dette indlæg

Livet kan være fyldt med både glæde og udfordringer, og nogle gange kan vi føle os alene. Her kan sang og musik være dén ven, vi ikke vidste, vi manglede! Sangen giver et rum til at udtrykke følelser, dele vores historier og finde fælles fodslag på tværs af forskelligheder. Når vi synger sammen, hører vi sammen, og vi kan følges ad i både fest og alvor. Dette sanghæfte indeholder tre særligt udvalgte sange, der berører temaer, som kan være svære at stå alene med, såsom ensomhed og livets op- og nedture. Udgivet 2024 Indeholder: Syng Selected: På Kanten af Ingenting (Arr. Morten Vinther og Line Groth) PATINA: Flammer Rammer (Arr. Kirsten Bjerregaard) Pil og Andreas odbjerg: Omvendt (Arr. Margrethe Debel)

Nodeudgivelsen rummer fire sange, der alle fokuserer på følelser eller oplevelser, der kan være svære at tale om. I Syng mener vi, at der skal være plads til at synge det højt, uanset om du, ligesom Andreas Odbjerg føler, at du ser go-go-godt ud i dag, eller om du, ligesom Jada, er kommet til at sende ’nudes’. Hæftet rummer desuden sangene ’Lovely’ af Billie Eilish og ’Low Life’ af Soleima, der prøver at se positivt på livet, selvom det somme tider kan være svært. Vi håber, at sangene kan give anledning til at tale med hinanden om, hvordan vi har det. Udgivet 2022 Indeholder: • Andreas Odberg: Velkommen tilbage (Arr. Philip Eick) • Jada: Nudes (Arr. Morten Kjær) • Soleima: Low Life (Arr. Kirsten Bjerregaard) • Billie Eilish: Lovely (Arr. Rikke Jepsen)