Annika Clemens • 24. september 2019

EVE i Grand Prix of Nations, Göteborg

I starten af august drog pigekoret EVE afsted til Göteborg for at deltage i en stor korkonkurrence.

For 2 år siden deltog EVE i European Choir Games & Grand Prix of Nations, og med helt uventede flotte resultater og den en kæmpe oplevelse, det var i 2017, besluttede koret sig hurtigt for at ville prøve af deltage i konkurrence igen. Rejsen var muliggjort bl.a. med støtte fra SYNG.

Hvorfor skal man egentlig konkurrere i korsang? Det er måske ikke så nærliggende og kan virke fjernt eller unødvendigt at skulle konkurrere mod andre kor, men i virkeligheden handler en konkurrencedeltagelse om meget andet end at konkurrere mod andre. De to gange, vi er stillet op i konkurrence, har vi oplevet, som de fleste kor gør, at vi konkurrerer mest med os selv. Hvor skarpe kan vi egentlig blive? Hvor meget kan vi udvikle os? Derudover gav vores deltagelse i 2017 os en helt unik og koncentreret mængde inspiration i mødet med andre kor, korsangere og dirigenter, og andre genrer, måder at optræde på osv. En konkurrence er også en kæmpestor ’networking’- og sparringsmulighed, hvor korsangere kan møde andre korsangerkolleger og kordirigenter møde andre dirigentkolleger. Så på alle måder kan det faglige udbytte for kor og dirigent være meget højt. Endelig giver det også noget helt unikt til koret at samarbejde om dette projekt og være på denne rejse sammen, både bogstaveligt og symbolsk. I det kommende vil vi dog fokusere på den ’faglige’ del af oplevelsen.

For EVE var det klart, at vi gerne ville udfordre os selv ved at deltage endnu en gang i samme konkurrence. I 2017 stillede vi op i kategorien Youth Choir, hvor vi passer bedst ind – men vi ville også gerne føje endnu en kategori til denne gang. Og det stod hurtigt klart, at vi gerne ville dyste i Folklore A Capella, på trods af, at det typisk ikke er en kategori, som vi danskere gør os godt i. Vi har ikke en meget udbredt vokal folkloretradition med masser af grupper i det ganske land, som kun synger dansk folkemusik. Men interessen for folkemusikken har været voksende, så derfor besluttede vi at gøre et forsøg på at ’revitalisere’ genren. Med støtte bl.a. fra SYNG fik vi udarbejdet arrangementer af 5 danske folkemelodier for 4-6 stemmigt pigekor, i en sværhedsgrad som også var passende til en konkurrence, af bl.a. Niels Nørgaard og Ole Faurschou. Med hjælp fra en koreograf fik vi gennemkoreograferet vores folkloreafdeling, og nej, det lignede ikke folkedans, men det levendegjorde de nye, smukke og spændende udgaver af ’Gådevisen’, ’Der står en lind’, ’Urtegården’ m.fl. Folkedanserdragterne valgte vi også fra, men fik genbrugt nogle blondebluser og indkøbt blomsterkranse til sangernes hår, så vi fremstod mere ’folklore-agtige’. Flere vi mødte spurgte naturligt til, om det var typisk dansk, og vi måtte svare lidt henholdende. Men nu tror mange, at den lyse bluse og blomsterne i håret hører sig til i Danmark.

Af tekniske rankingårsager skulle vi konkurrere på topniveau, selvom denne disciplin var helt uvant for os. Vi havde den mest intense og sjoveste performance på scenen i Store Teatern i Göteborg som konkurrencens allerførste deltager. Herefter kunne vi liste i salen og se de vildeste kor fra Kina*, Rusland og Norge optræde med deres ’ægte’ folkloretraditioner. Det var en stor oplevelse at være i kategori med det man kan betegne som nogle af verdens bedste folklorekor. Og derfor en stor sejr, at EVE klarede sig til en rigtig god placering i dette hårde felt med en guldmedalje**.

I kategorien ’Youth Choir’ var EVE måske alligevel lidt mere på hjemmebane og fik her også en guldmedalje men med en højere pointscore. På vores YouTube kanal kan man se optagelser fra denne del af konkurrencen, som fandt sted i Universitetsaulaen i Göteborg.

Skal vi deltage i konkurrence igen? Det skal vi, men vi har ingen konkrete planer lige nu. Sæsonen 2019-2020 står på andre store projekter, som vi gerne vil koncentrere os om: en uropførelse af et værk skrevet til koret – og muligvis en rejse til udlandet i forbindelse hermed. En konkurrencedeltagelse er et stort projekt, som kræver meget tid og planlægning, så det kræver at der er plads i korets kalender til at give projektet den tid.

Men endnu en gang kan vi sige, at vi vender hjem med masser af erfaring og inspiration, og med masser af fælles oplevelser i bagagen, som vi kan tale om igen og igen.

NOTER:

**Konkurrencer som denne opererer med et pointsystem, så man får hhv. guld, sølv og bronze hvis man ligger inden for bestemte områder af point. Der kan derfor godt være flere der får guldmedalje. Men guldmedaljen med den højeste score i en kategori, bliver vinder at kategorien, og det er dermed det højeste man kan opnå.

Hvorfor kan kinesiske kor deltage i denne konkurrence?
*Konkurrencen hedder European Choir Games & Grand Prix of Nations. Alt afhængig af koret placering på en rangliste skal man indskrive sig i enten den ene eller anden konkurrence. Har man tidligere opnået en høj placering, SKAL man deltage i Grand Prix of Nations, som er den internationale del af konkurrencen. Her dyster man med topkor fra hele verden og konkurrencen kan hermed være meget hårdere. EVE rangerer så vi skal dyste i Grand Prix of Nations ved denne type konkurrencer.

The post EVE i Grand Prix of Nations, Göteborg appeared first on Syng.

Del dette indlæg

15. oktober 2024
Livet kan være fyldt med både glæde og udfordringer, og nogle gange kan vi føle os alene. Her kan sang og musik være dén ven, vi ikke vidste, vi manglede! Sangen giver et rum til at udtrykke følelser, dele vores historier og finde fælles fodslag på tværs af forskelligheder. Når vi synger sammen, hører vi sammen, og vi kan følges ad i både fest og alvor. Dette sanghæfte indeholder tre særligt udvalgte sange, der berører temaer, som kan være svære at stå alene med, såsom ensomhed og livets op- og nedture. Udgivet 2024 Indeholder: Syng Selected: På Kanten af Ingenting (Arr. Morten Vinther og Line Groth) PATINA: Flammer Rammer (Arr. Kirsten Bjerregaard) Pil og Andreas odbjerg: Omvendt (Arr. Margrethe Debel)
1. november 2022
Nodeudgivelsen rummer fire sange, der alle fokuserer på følelser eller oplevelser, der kan være svære at tale om. I Syng mener vi, at der skal være plads til at synge det højt, uanset om du, ligesom Andreas Odbjerg føler, at du ser go-go-godt ud i dag, eller om du, ligesom Jada, er kommet til at sende ’nudes’. Hæftet rummer desuden sangene ’Lovely’ af Billie Eilish og ’Low Life’ af Soleima, der prøver at se positivt på livet, selvom det somme tider kan være svært. Vi håber, at sangene kan give anledning til at tale med hinanden om, hvordan vi har det. Udgivet 2022 Indeholder: • Andreas Odberg: Velkommen tilbage (Arr. Philip Eick) • Jada: Nudes (Arr. Morten Kjær) • Soleima: Low Life (Arr. Kirsten Bjerregaard) • Billie Eilish: Lovely (Arr. Rikke Jepsen)
Af Marie Hansen 9. maj 2022
Læs med her, for at høre om Kor-U's oplevelser i Italien
Show More