Reformationsjubilæet 2017
Syng gentænker reformationen
Da Martin Luther i 1517 luftede sine tanker havde det stor betydning for både kirken og samfundet. De reformatoriske ideer gennemsyrede mange lande i Europa. De fandt også deres vej til Danmark og prægede dermed også vores unikke fællessangstradition.
Syng har valgt at markere 500-året for reformationen ved at lade to erfarne og meget kompetente arrangører, Niels Nørgaard og Carsten Seyer-Hansen, arrangere tre udgaver af den samme salme – Sorrig og glæde og Op al den ting.
Dermed får kor-Danmark mulighed for at prøve kræfter med hele seks spritnye og dugfriske arrangementer af salmer, der har dybe rødder i fællessangstraditionen og hvis smukke melodier har lydt fra mange struber.
Vi håber, at rigtig mange vil få glæde af arrangementerne, som kan downloades herunder .
De seks arrangementer indspilles ultimo marts af ungdomskoret AarhusU under ledelse af Birgitte Næslund Madsen og Carsten Syer-Hansen*.
De seks arrangementer findes i udgaverne 2*SSA, 2*SATB og 2*SSAATB.
*Indspilningerne støttes økonomisk af Sangens Hus.
Et par tanker fra arrangørerne
Niels Nørgaard.
“Op al den ting, som Gud har gjort” var en af mine favoritter, når vi sang morgensang i de mindste klasser i folkeskolen.
Jeg tror tekstens boblende glæde og ydmyge benovelse over Skaberværket berørte mig, selv om jeg nok ikke forstod alt, hvad jeg sang.
Og så har salmen en dejlig, jublende melodi, som allerede dengang tiltalte mig.
Forhåbentlig er jubelen, glæden, benovelsen og ydmygheden til stede i dette arrangement.
En enkelt note til udførelsen:
Den noterede “ikke-prosa” som “la-la”, “dan-dæh” og “døn-døh” er vejledende, og man er velkommen til at vælge lige de ord og lyde, man synes gør de enkelte fraser organiske og frie.
Carsten Seyer-Hansen.
“Kingos elskede salme Sorrig og glæde er skrevet i 1680’erne til en samtidig populær danse/visemelodi; den vi synger i den danske folkekirke. Salmen er imidlertid også meget elsket i Norge og Sverige, hvor de har hver deres skønne melodi til samme tekst. Da jeg fik opgaven med at arrangere Sorrig og glæde til denne udgivelse kunne jeg ikke vælge mellem de tre melodier, hvorfor jeg valgte at arrangere alle tre. Hver for sig og oven i hinanden. Den svenske melodi er egl. i todelt takt men her altså lagt ind i 3/4 som de to andre. De tre versioner af arrangementet er konstrueret således at de kan synges oven i hinananden. Skal et pigekor fx lave koncert med et voksenkor kan korene øve hver deres sats og forhåbentlig have glæde af dem både sammen og hver for sig”
Om Niels Nørgaard:
Niels Nørgaard har siden 1999 været sanger, sangskriver og arrangør i vokalgruppen Basix, som siden 2. pladsen ved Dansk Melodi Grand Prix i 2001 har fungeret som professionelt band.
Basix har turneret i det meste af Europa samt i USA, Kina og Taiwan. Gruppen har udgivet ni albums, som i alt har modtaget syv CARA Awards (amerikansk a cappella-pris).
Niels arbejder sideløbende med Basix som kordirigent og som instruktør på kurser og workshops for rytmiske og klassiske kor.
Han har tidligere arrangeret for Syng og er hyppigt brugt som arrangør for blandt andet DR Pigekoret.
Desuden komponerer han kormusik, blandt andet har han skrevet korsuiten “Gud har malet himlen blå” med tekster af Simon Grotrian.
Om Carsten Seyer-Hansen
“Carsten Seyer-Hansen er kantor ved Aarhus Domkirke og lektor i direktion ved Det Jyske Musikkonservatorium. Aktiv som dirigent for både egne ensembler Concert Clemens, Aarhus U og Skt. Clemens Drengekor, samt i en lang række freelance sammenhænge.”
Og her kommer udgivelserne, samt indspilningerne af arrangementerne:
Indspilninger:
Sorrig og Glæde SSA:
Sorrig og Glæde:
Op al den ting som gud har gjort SSA:
Op al den ting som gud har gjort:
Indspilninger:
Sorrig og Glæde SSA:
Sorrig og Glæde:
Op al den ting som gud har gjort SSA:
Op al den ting som gud har gjort:
God fornøjelse!
The post Reformationsjubilæet 2017 appeared first on Syng.
Del dette indlæg

