Marie Hansen • 14. oktober 2014

Månedens kor: “Publikum skal kunne mærke os”

I oktober måneden har Syng bedt ReChoired om at blogge lidt om deres kor, ritualer og måde de arbejder på. Her kommer 2. blogindlæg fra det Københavnske rytmiske kor – ReChoired.

At nå ind til kernen

I ReChoired har vi et mål om, at uanset hvilken genre eller arrangement vi kaster os over, er det allervigtigste, at publikum kan mærke os. Sangen skal være nærværende, ligegyldigt om det handler om berusende forelskelse eller lige så stærk fortvivlelse. Derfor bruger vi bl.a. vores korprøver på at finde ind til, hvad de enkelte numre har på hjerte.

Talking Stick og det fælles rum

I koret har vi nogle ritualer og metoder, som understøtter dette fokus. Vi starter hver anden øvegang med at lade en “talking stick” (en særligt udvalgt trækæp, se billedet) gå på tur i en rundkreds. Det kaldes ”Stringing the beads” (at sætte perler på en snor – at binde energien sammen). Det lyder måske umanerlig hippieagtigt og det er det faktisk også! Det er et overleveret ritual, hvor hvert medlem af rundkredsen først præsenterer sig og derefter f.eks fortæller lidt om hvordan man lander. Når man er færdig med at fortælle om, at man f.eks. er hyperglad fordi man lige har afleveret sit speciale, lidt træt fordi man arbejder 60+ timer om ugen eller bare har haft en standarddag, så siger man: “Jeg har talt” og resten af gruppen svarer “hooow” (Du er hørt).

Første gang man deltager i dette ritual, er de fleste noget forbløffede over at se 20 nogenlunde velfungerende voksne mennesker sidde i en rundkreds og med en gammel træpind i hånden sige “hooow”.

Første gang man deltager i dette ritual, er de fleste noget forbløffede over at se 20 nogenlunde velfungerende voksne mennesker sidde i en rundkreds og med en gammel træpind i hånden sige “hooow”. Men ligegyldigt hvad man måtte mene om den slags, så er det en uvurderlig del af vores fællesskab og en måde at etablere et fælles rum sammen at synge i. Det gør at alle får taletid (ikke kun de mest højrøstede) og det giver en god fornemmelse af hvor gruppen er netop denne tirsdag aften.

Fra mit hjerte til dit hjerte

En anden vej vi også bruger til at komme ind til kernen, er MICER teknikken som koret fik introduceret af skuespiller Terese Damsholt. MICER står for M emory, I mage, C onnect, E motion/ E nergy og R epeat/ R eport. Teknikken er en tilgang, hvor man f.eks som (kor-)sanger trækker på egne livserfaringer til formidle en sang. Hver især bruger vi derfor lige et minut til at finde tilbage til en situation, et billede eller en følelse som giver mening i forhold til at formidle sangens budskab til publikum. Det er en hårfin balance at blive nærværende uden at blive invaderede. Men hvis sang skal ud over rampen og ind i hjerterne på folk, skal der være noget på spil!

foto3
ReChoired bruger en del af øvningen på at hver enkelt forholder sig personligt til musikkens budskab, før de synger.

Koret – det universelle talerør

Målet med at arbejde bevidst med gruppens energi, sceniske nærvær, koncentration, fortolkning og formidling er at koret kan opnå at fremstå som een samlet organisme med et fælles mål om at nå sit publikum. Dvs. et talerør/medie for noget universelt fremfor for den personificerede (egoistiske) tilgang.

‘En god forfatter, poet, billedkunstner, musiker, filmmager, sanger, danser etc. er oversætter og fortolker af det universelles sprog, det bevægeliges sprog, ord, billeder og musik, som bevæger. Inspirationen er ikke deres, ikke en gave til deres personlighed; men noget, de har pligt til at forvandle og give videre. Så bliver det smukt.’

Lars Muhl: ‘Seeren fra Andalusien’. Lindhardt og Ringhof 2002


Hvis du er blevet nysgerrig på ReChoired, så har du muligheden for at opleve dem live i november måned. Her er de på Jyllandsturné og har tre koncerter. Se nedenstående.

Del dette indlæg

15. oktober 2024
Livet kan være fyldt med både glæde og udfordringer, og nogle gange kan vi føle os alene. Her kan sang og musik være dén ven, vi ikke vidste, vi manglede! Sangen giver et rum til at udtrykke følelser, dele vores historier og finde fælles fodslag på tværs af forskelligheder. Når vi synger sammen, hører vi sammen, og vi kan følges ad i både fest og alvor. Dette sanghæfte indeholder tre særligt udvalgte sange, der berører temaer, som kan være svære at stå alene med, såsom ensomhed og livets op- og nedture. Udgivet 2024 Indeholder: Syng Selected: På Kanten af Ingenting (Arr. Morten Vinther og Line Groth) PATINA: Flammer Rammer (Arr. Kirsten Bjerregaard) Pil og Andreas odbjerg: Omvendt (Arr. Margrethe Debel)
1. november 2022
Nodeudgivelsen rummer fire sange, der alle fokuserer på følelser eller oplevelser, der kan være svære at tale om. I Syng mener vi, at der skal være plads til at synge det højt, uanset om du, ligesom Andreas Odbjerg føler, at du ser go-go-godt ud i dag, eller om du, ligesom Jada, er kommet til at sende ’nudes’. Hæftet rummer desuden sangene ’Lovely’ af Billie Eilish og ’Low Life’ af Soleima, der prøver at se positivt på livet, selvom det somme tider kan være svært. Vi håber, at sangene kan give anledning til at tale med hinanden om, hvordan vi har det. Udgivet 2022 Indeholder: • Andreas Odberg: Velkommen tilbage (Arr. Philip Eick) • Jada: Nudes (Arr. Morten Kjær) • Soleima: Low Life (Arr. Kirsten Bjerregaard) • Billie Eilish: Lovely (Arr. Rikke Jepsen)
Af Marie Hansen 9. maj 2022
Læs med her, for at høre om Kor-U's oplevelser i Italien
Show More